A mediterrán étrend a hosszú élet titka?

Cikk címe: A mediterrán étrend a hosszú élet titka?

Szerzők: Utczás Anna

Intézmények: Állami Szívkórház Balatonfüred

Évfolyam: XIV. évfolyam

Lapszám: 2015. /

Oldal: 17-21

Terjedelem: 5

Rovat:

Alrovat:

Absztrakt:

A statisztikai adatok szerint jelenleg a mediterrán táplálkozást folytató népek körében a legmagasabb a várható élettartam. Az utóbbi évek kutatásai, köztük a PREDIMED vizsgálat is ezt igazolta. Minél jobban követjük a hagyományos mediterrán táplálkozás ismérveit (olívaolaj használata, bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, olajos magvak, jellegzetes fűszernövények használata, teljes őrlésű lisztből készült kenyér és a durumlisztből készült tészta, tengeri halak és a szárnyas húsok előnyben részesítése a vörös húsokkal szemben, kevés tej és tejtermékfogyasztás, rendszeres vörösbor, jellegzetes étkezési kultúra, mediterrán életmód, és életstílus), annál nagyobb az esélyünk a hosszú életre.

Abstract:

Statistical data suggests that nowadays life expectancy is longer among populations who follow a Mediterranean diet. Recent years’ research, including the PREDIMED audit has also pointed this out. The more the principle of the traditional Mediterranean diet is followed (olive oil, an ample amount of fruit and vegetables, nuts, certain typical herbs, wholemeal bread, durum wheat pasta, sea fish and poultry instead of red meat, a meagre amount of milk and dairy products, red wine, the typical gastro-culture, Mediterranean lifestyle), the more chance we have for a longer life.

XIV. évfolyam

2015. / / Szeptember


Cikk Szerző(k)
Beköszöntő Dr. Lehoczky Péter Gábor
Tartalom IME Szerkesztőség
Cél az átszűrtség növelése – Interjú Dr. Mészáros János helyettes államtitkárral Boromisza Piroska
XVI. IME Szolgáltatásmenedzsment – Outsourcing Konferencia (2015. november 11.) IME Szerkesztőség
A BELLA akkreditációs program szerepe a betegellátás biztonságának javításában, 1. rész: A fejlesztési módszertan Sinka Lászlóné Adamik Erika, Dr. Lám Judit, Dr. habil. Belicza Éva, Dr. Safadi Heléna, Dr. Tóth Ágnes Anita, Dr. Fügedi Gergely
ÉAOP-4.1.2/C-11-2012-0001 – Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése az Észak-Alföldi Régióban IME Szerkesztőség
Ellátási lánc menedzsment a járóbeteg-szakellátásban Dr. Révai Tamás, Révai Péter, Dr. Czinkóczi Sándor
XV. IME Jubileumi Vezetői eszköztár – Kontrolling Konferencia (2015. december 10.) IME Szerkesztőség
A mediterrán étrend a hosszú élet titka? Utczás Anna
Elkészült az egészségkommunikációs felmérés gyorsjelentése IME Szerkesztőség
A koronária és stroke őrzők együttműködése a Pécsi Tudományegyetemen Dr. Magyar Klára, Dr. Kenyeres Péter, Dr. Lovadi Emese, Dr. Szapáry László, Dr. Habon Tamás, Dr. Csécsei Péter, Prof. Dr. Tóth Kálmán
A leggyakoribb kórkép az endokrin ambulancián – röviden a policisztás petefészek szindrómáról és népegészségügyi jelentőségéről Dr. Várbíró Szabolcs
Jelentősen megnövekedett az érdeklődés a rezidensi helyek iránt Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság
Multidiszciplináris szemlélet az endometriosis kezelésében Boromisza Piroska
Dr. Czeizel Endre (1935-2015) Dr. Ács Nándor
Profilváltás a tüdőgondozókban: megfelelni az új kihívásoknak, megmentve korábbi értékeinket Dr. Kovács Gábor
Mit üzen és miért fontos nekünk a Magyar Hypertonia Regiszter adatbázisa? Prof. Dr. Kékes Ede, Bödör Anikó, Dr. habil. Kiss István, Dr. Kerkovits Lóránt
Milánói Nyilatkozat 2015 – Az Európai Elhízástudományi Társaság és nemzeti tagtársaságai azonnali cselekvésre szólítottak fel az elhízás megfékezésére Dr. Halmy Lászlóné Eszter
Otthoni Lélegeztetési Program a Semmelweis Egyetemen Semmelweis Egyetem
IME-META IX. Országos Egészség-Gazdaságtani Továbbképzés és Konferencia Összefoglaló I. IME Szerkesztőség
Szerző Intézmény
Utczás Anna Állami Szívkórház Balatonfüred

[1] Trichopoulou A: Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population, New England Journal of Medicine, 2003, 348:2599-2608.
[2] Ennyire egészséges a mediterrán konyha, MTI 2011. március 9.
[3] Martinez-González MA, Tortosa A, Basterra-Gortari FJ, Rastrollo MB: Mediterranean Diet Inversely Associated With the Incidence of Metabolic Syndrome: the SUN Prospective Cohort, Response to Giugliano, Ceriello, and Esposito, Diabetes Diabetes Care, 2008, 31:5 e37.
[4] Virgin olive oil and a Mediterranean diet fight heart disease by changing how our genes function, July 6, 2010, http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100630111035.html 2015.03.06.
[5] Matos L: PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) Orvostovábbképző Szemle, 2013, 20. 5:87-89.
[6] Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Martínez-González MA: PREDIMED Study Investigators. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet, N Engl J Med, 2013, 368(14): 1279-90.
[7] Mediterrán diéta – életmód nem csak mediterrán népeknek – absztrakt az MDOSZ X. Szakmai Konferenciájának előadásából http://www.mdosz.hu/pdf/2010_absztr_hossz_toth_bernadett.pdf
[8] Csupor D: Növények a mediterrán étrendben, Mi az olívaolaj titka? Családorvosi Fórum, 2005, 11:60-63.
[9] Lucas L, Rassel A, Keast R: Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleochanthal, Curr. Pharm Des, 2011,.17(8):754-768.
[10] Lám L: Életet menthet a mediterrán étrend! 2012,
09.02., http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?PageID=4793 2015.03.06.
[11] Papócsi-Réthy K: A likopin felszívódása, hasznosulása és gyakorlati szerepe tojómadarak takarmányozásában (japán fürjön végzett modellkísérletek) Doktori értekezés. A likopin élettani hatásai emberekben, 23-24.
[12] Lunn J, Theobald British HE: The health effects of dietary unsaturated fatty acids Nutrition Foundation, London, UK 2006 British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin, 31:178–224.
[13] Lugasi A: A vörösborok feltételezett preventív hatása, Komplementer Medicina, 2000, 4. (6.):10-14.
[14] Mészáros G. L Life Sciences Foundation, USA-Hungary Theoretical Biochemistry Group: Rezveratrol – biokémia és élettan http://www.berthamedical.hu/docs/i1337249851rezveratrol_biokemiaeselettan.pdf
[15] Lóránth I: Preventív hatású a vörösbor Magyar Orvos, 2009. 11:4 – 6.
[16] Ferrari R: The Mediterranean diet: a cultural journey, The Lancet, 377. 2011. No 9779 :1730.
[17] Dr. Simon A: Primer prevenció és akut koronária szindróma utáni szekunder prevenció 2013-ban, Prof. Dr. Veress G: Akkor és most 1913-2013, 2013, 139-150.
[18] Dr. Veress G, Dr. Berényi I, Dr. Simon A: Kardiológiai rehabilitáció – életen át tartó program, Kórház, 2008, 4:54-59.
[19] Prof. Dr. Veress G.: A szívbetegek rehabilitációja. Szerk.: Tulassay Zs. A belgyógyászat alapja, Medicina Kiadó Budapest, 2007, 581-585.