A mediterrán étrend a hosszú élet titka?
Cikk címe: A mediterrán étrend a hosszú élet titka?
Szerzők: Utczás Anna
Intézmények: Állami Szívkórház Balatonfüred
Évfolyam: XIV. évfolyam
Lapszám: 2015. / 07. lapszám
Oldal: 17-21
Rovat: MENEDZSMENT
Alrovat: ÁPOLÁSMENEDZSMENT
Absztrakt:
A statisztikai adatok szerint jelenleg a mediterrán táplálkozást folytató népek körében a legmagasabb a várható élettartam. Az utóbbi évek kutatásai, köztük a PREDIMED vizsgálat is ezt igazolta. Minél jobban követjük a hagyományos mediterrán táplálkozás ismérveit (olívaolaj használata, bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, olajos magvak, jellegzetes fűszernövények használata, teljes őrlésű lisztből készült kenyér és a durumlisztből készült tészta, tengeri halak és a szárnyas húsok előnyben részesítése a vörös húsokkal szemben, kevés tej és tejtermékfogyasztás, rendszeres vörösbor, jellegzetes étkezési kultúra, mediterrán életmód, és életstílus), annál nagyobb az esélyünk a hosszú életre.
Abstract:
Statistical data suggests that nowadays life expectancy is longer among populations who follow a Mediterranean diet. Recent years’ research, including the PREDIMED audit has also pointed this out. The more the principle of the traditional Mediterranean diet is followed (olive oil, an ample amount of fruit and vegetables, nuts, certain typical herbs, wholemeal bread, durum wheat pasta, sea fish and poultry instead of red meat, a meagre amount of milk and dairy products, red wine, the typical gastro-culture, Mediterranean lifestyle), the more chance we have for a longer life.
XIV. évfolyam
2015. / 07. lapszám / Szeptember
Szerző | Intézmény |
---|---|
Utczás Anna | Állami Szívkórház Balatonfüred |
[1] Trichopoulou A: Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population, New England Journal of Medicine, 2003, 348:2599-2608.
[2] Ennyire egészséges a mediterrán konyha, MTI 2011. március 9.
[3] Martinez-González MA, Tortosa A, Basterra-Gortari FJ, Rastrollo MB: Mediterranean Diet Inversely Associated With the Incidence of Metabolic Syndrome: the SUN Prospective Cohort, Response to Giugliano, Ceriello, and Esposito, Diabetes Diabetes Care, 2008, 31:5 e37.
[4] Virgin olive oil and a Mediterranean diet fight heart disease by changing how our genes function, July 6, 2010, http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100630111035.html 2015.03.06.
[5] Matos L: PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) Orvostovábbképző Szemle, 2013, 20. 5:87-89.
[6] Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Martínez-González MA: PREDIMED Study Investigators. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet, N Engl J Med, 2013, 368(14): 1279-90.
[7] Mediterrán diéta – életmód nem csak mediterrán népeknek – absztrakt az MDOSZ X. Szakmai Konferenciájának előadásából http://www.mdosz.hu/pdf/2010_absztr_hossz_toth_bernadett.pdf
[8] Csupor D: Növények a mediterrán étrendben, Mi az olívaolaj titka? Családorvosi Fórum, 2005, 11:60-63.
[9] Lucas L, Rassel A, Keast R: Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleochanthal, Curr. Pharm Des, 2011,.17(8):754-768.
[10] Lám L: Életet menthet a mediterrán étrend! 2012,
09.02., http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?PageID=4793 2015.03.06.
[11] Papócsi-Réthy K: A likopin felszívódása, hasznosulása és gyakorlati szerepe tojómadarak takarmányozásában (japán fürjön végzett modellkísérletek) Doktori értekezés. A likopin élettani hatásai emberekben, 23-24.
[12] Lunn J, Theobald British HE: The health effects of dietary unsaturated fatty acids Nutrition Foundation, London, UK 2006 British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin, 31:178–224.
[13] Lugasi A: A vörösborok feltételezett preventív hatása, Komplementer Medicina, 2000, 4. (6.):10-14.
[14] Mészáros G. L Life Sciences Foundation, USA-Hungary Theoretical Biochemistry Group: Rezveratrol – biokémia és élettan http://www.berthamedical.hu/docs/i1337249851rezveratrol_biokemiaeselettan.pdf
[15] Lóránth I: Preventív hatású a vörösbor Magyar Orvos, 2009. 11:4 – 6.
[16] Ferrari R: The Mediterranean diet: a cultural journey, The Lancet, 377. 2011. No 9779 :1730.
[17] Dr. Simon A: Primer prevenció és akut koronária szindróma utáni szekunder prevenció 2013-ban, Prof. Dr. Veress G: Akkor és most 1913-2013, 2013, 139-150.
[18] Dr. Veress G, Dr. Berényi I, Dr. Simon A: Kardiológiai rehabilitáció – életen át tartó program, Kórház, 2008, 4:54-59.
[19] Prof. Dr. Veress G.: A szívbetegek rehabilitációja. Szerk.: Tulassay Zs. A belgyógyászat alapja, Medicina Kiadó Budapest, 2007, 581-585.