Élelmiszer adverz reakciók felnőttkorban – milyen gyakori az ételallergia?
Cikk címe: Élelmiszer adverz reakciók felnőttkorban – milyen gyakori az ételallergia?
Szerzők: Molnár Szilvia, Dr. Solymosi Dóra, Prof. Dr. Sárdy Miklós, Dr. Pónyai Györgyi
Intézmények: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
Évfolyam: XVIII. évfolyam
Lapszám: 2019. / 02. lapszám
Oldal: 47-51
Rovat: EGÉSZSÉG - TÁRSADALOM, NÉPEGÉSZSÉGÜGY
Alrovat: EGÉSZSÉG – TÁRSADALOM
Absztrakt:
élelmiszerek fogyasztásakor tapasztalt kellemetlen, nem várt tünetek, azaz adverz reakciók gyakori panaszt jelentenek a felnőttek körében. A jellemző bőrtünetek (pruritus, urticaria, dermatitis, Quincke-ödéma) miatt a betegek főleg bőrgyógyászati−allergológiai szakrendelést keresnek fel panaszaikkal. Célunk az ételallergia és az étel-adverz reakciók prevalenciájának vizsgálata volt olyan felnőtt páciensek körében, akik diverz panaszaik hátterében az élelmiszerallergia oki szerepét feltételezték. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Központi Allergológiai Szakambulanciáján 281 élelmiszer-allergia gyanúval beutalt, 18 éven felüli beteg adatait elemeztük.
Abstract:
Food-associated adverse reactions are common in the adult population. On the contrary, immune-mediated food allergy is rare. Due to their symptoms (urticaria, pruritus, dermatitis, Quincke’s edema) patients mainly go to dermatology-allergology centres. The aim of this study was to determine the physiciandiagnosed food allergy and food-related adverse reaction prevalence among patients who were referred to a dermatologist-allergologist consultation as possible food allergy case. 281 patients were examined in the Allergology Outpatient Unit of the Department of Derma – tology, Venereology and Dermato-Oncology of Semmel – weis University. Patients’ main complain was having food allergy.
XVIII. évfolyam
2019. / 02. lapszám / Március
| Szerző | Intézmény |
|---|---|
| Molnár Szilvia | Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar |
| Dr. Solymosi Dóra | Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika |
| Prof. Dr. Sárdy Miklós | Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika |
| Dr. Pónyai Györgyi | Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika |
[1] Nwaru BI et al.: The epidemiology of food allergy in Europe: a systematic review and meta-analysis, Allergy, 2014, 69(1): p. 62-75.
[2] Ho MHK, Wong WHS and Chang C: Clinical Spectrum of Food Allergies: a Comprehensive Review, Clinical Re – views in Allergy & Immunology, 2014, 46(3): p. 225-240.
[3] Cardona V et al.: Allergic diseases in the elderly, Clinical and Translational Allergy, 2011, 1(1): p. 11.
[4] Turnbull JL, Adams HN Gorard DA: Review article: the diagnosis and management of food allergy and food intolerances, Aliment Pharmacol Ther, 2015, 41(1): p. 3-25.
[5] Katta R and Schlichte M: Diet and dermatitis: food triggers, J Clin Aesthet Dermatol, 2014, 7(3): p. 30-6.
[6] Manam S et al.: The association between atopic dermatitis and food allergy in adults, Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, 2014, 14(5): p. 423-429.
[7] Bronsnick T, Murzaku EC, Rao BK: Diet in dermatology. Part I. Atopic dermatitis, acne, and nonmelanoma skin cancer (vol 71, pg 1039, 2014), Journal of the American Academy of Dermatology, 2015, 73(2): p. 353-353.
[8] Tsakok T: Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review, Journal of Allergy and Clinical Immu – nology, 2016, 137(4): p. 1071-1078.
[9] Price A et al.: Oral allergy syndrome (pollen-food allergy syndrome), Dermatitis, 2015, 26(2): p. 78-88.
[10] Werfel T et al.: Position paper of the EAACI: food allergy due to immunological cross-reactions with common inhalant allergens. Allergy, 2015. 70(9): p. 1079-90.
[11] Kivity S: Adult-onset food allergy. Isr Med Assoc J, 2012. 14(1): p. 70-2.
[12] Martin IS, Brachero S and Vilar EG: Histamine intolerance and dietary management: A complete review, Allergologia et Immunopathologia, 2016, 44(5): p. 475-483.
[13] Manzotti G et al.: Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance, Int J Immunopathol Pharmacol, 2016., 29(1): p. 105-11.
[14] Verrill L, Bruns R and Luccioli S: Prevalence of selfreported food allergy in US adults: 2001, 2006, and 2010, Allergy and Asthma Proceedings, 2015, 36(6): p. 458-467.
[15] Puente-Fernandez C et al.: Self-reported prevalence and risk factors associated with food hypersensitivity in Mexican young adults, Annals of Allergy Asthma & Immunology, 2016, 116(6): p. 523-+.
[16] Kalogeromitros D et al.: An internet survey on self-reported food allergy in Greece: clinical aspects and lack of appropriate medical consultation, Journal of the Euro – pean Academy of Dermatology and Venereology, 2013, 27(5): p. 558-564.
[17]Woods RK et al.: Prevalence of food allergies in young adults and their relationship to asthma, nasal allergies, and eczema,. Annals of Allergy Asthma & Immunology, 2002, 88(2): p. 183-189.
[18] Lozoya-Ibanez C et al.: Prevalence and clinical features of adverse food reactions in Portuguese adults, Allergy Asthma and Clinical Immunology, 2016, 12: p. 10.
[19] Mahesh PA et al.: Prevalence of food sensitization and probable food allergy among adults in India: the EuroPrevall INCO study, Allergy, 2016, 71(7): p. 1010- 1019.
[20] Conlon NP et al.: Allergy in Irish adults: a survey of referrals and outcomes at a major centre, Irish Journal of Medical Science, 2015, 184(2): p. 349-352.
[21] Pónyai G, Diczig B and Temesvári E: A felnőttkori élelmiszerallergiák és élelmiszerintoleranciák a bőrgyógyász szemével, Bőrgyógyászati és Venerológiai Szem – le, 2015, 91.(1.): p. 23-28.
[22] Pónyai G et al.: Élelmiszerekkel kapcsolatos adverz reakciók felnőttkori atópiás dermatitisben, Bőrgyógyá – szati és Venerológiai Szemle, 2008, 84.(4.): p. 108-115.