Helyes táplálkozással az egészségért – Magyarország nemzeti táplálkozáspolitikájáról: Dr. Zajkás Gábor tájékoztat

Cikk címe: Helyes táplálkozással az egészségért – Magyarország nemzeti táplálkozáspolitikájáról: Dr. Zajkás Gábor tájékoztat

Szerzők: Boromisza Piroska

Intézmények: IME szerkesztőség

Évfolyam: III. évfolyam

Lapszám: 2004. /

Oldal: 22-24

Terjedelem: 3

Rovat:

Alrovat:

Absztrakt:

„Óvatos becslések szerint Európában a szív-érrendszeri betegségek egyharmadának kialakulása a helytelen táplálkozással van összefüggésben, amiből arra lehet következtetni, hogy ugyanilyen arányban megelőzhető a CVD (Cardiovascular Disease) előfordulása egészséges táplálkozással. (…) Más adatok arra utalnak, hogy Európában a daganatos betegségek gyakorisága 30-40%-kal csökkenthető lenne az egészséges táplálkozás elterjesztésével.” – Mindez a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával összeállított „Magyarország nemzeti táplálkozáspolitikája” című anyagban olvasható. A szerző dr. Zajkás Gábor, a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezésés Táplálkozástudományi Intézete igazgatóhelyettes főorvosa, aki a Nemzeti Népegészségügyi Program „Egészséges táplálkozás és élelmiszerbiztonság” alprogram részleteibe avatott be minket.